HUBBLE UZAY TELESKOBUYLA YAKALANAN EN UZAK GALAKSİ! GN-z11

İşin aslı bu kadar uzak noktaların yalnızca James Webb teleskobunun görüntüleyebileceği iddiasını, uluslararası astronomlardan oluşan bir ekip Hubble Uzay Teleskobu sayesinde, başka teleskoplarca da görüntülenebileceğini gösterdi.

Hubble en uzak galaksiyi görüntülüyor



Geldiğimiz son teknolojik noktayı özetleyecek olursak; bizden şuan 30 ışık yılı (9.460.800.000.000 km/yıl x 30 000 000) uzaklıktaki galaksinin 13.4 milyon yıl -ki bu da evrenin doğduğu zamandır- önceki halini görüyoruz.

Anlattıkça havada kalan şu sözlerinin manasını tahayyül etmek için dilerseniz linke tıklayarak işin özünü idrak edebilirsiniz.



Peki bu galaksinin bizden 30 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğunu nereden biliyoruz? Cevap çok basit; kızıla kayma.. Binlerce, milyonlarca kilometre yol kat eden ışığın giderek kırmızıya yakın dalga boylarına dönüşmesine "kızıla kayma" denen bu olayda, kat ettiği km ile birlikte ışığın izlediği yol da bilinmekte. Buna verilebilecek en bilinen örnek Güneş'in şuan 8 dk önceki halini görmemiz veyahutta gözlemlenebilir evrende 70 sekstrilyon yıldızın arasından, Güneş'ten sonra bize en yakın yıldız olan, Dünya'ya tam olarak 39.9 trilyon km uzaklıktaki Proxima Centauri yıldızının ışığının bize 4.2 yıl sonra ulaşması gibi.



Bu konuyu da içerisinde barındıran Cosmos belgeselini izleyerek daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz.


GN-z11 adı verilen bu galaksi, galaksimizden yaklaşık olarak 25 kat daha küçük ve yine bizim galaksimizin yıldızlarının %1'i yoğunluğunda yıldızlara sahip.. Böylesine değişik bir galaksi hakkında daha ne bilgiler edineceğiz kim bilir? 

0 yorum: